Dobrovolnictví na projektu BibleSoft

BibleSoft je iniciativa podnikaná fyzickou osobou, nepodnikatelem.

Cílem je sdružit lidi, kteří chtějí dobrovolně a zadarmo pomoci s přípravou nového softwaru pro studium bible s důrazem na hledání veršů v bibli. Tento software bude rozšiřovat možnosti fulltextového hledání mimo rozsah fulltextových schopností.

Nemá se jednat jen o fulltextové hledání jako když hledáte např. frázi Ježíš spasitel pomocí výrazu: Ježíš Spas* (jak to bylo ve starém dobrém Theophilosu).

Cílem je nasbírat takové data, která umožní nový druh hledání například chcete hledat dialog ve kterém Ježíš kritizuje farizeje. Slovo kritizuje je klíčové a přesto ho v bibli pomocí fulltextového hledání nenajdeme. Uživatel by navíc mohl chtít hledat místa kde farizejové jsou nebo nejsou přítomní a možná by chtěl do pravidel hledání přidat také informace o kontextu, například, že celý dialog má popisovat pýchu a zlo. Program by vám mohl nabídnout hledat s těmito pravidly a navíc hledat ještě nějaké určité slovo (například "kvas").

Aby bylo možné takové hledání provést je třeba nejprve provádět analýzu textu, kterou bude třeba dělat opakovaně na všechny kapitoly bible.

Kdo je ke spolupráci vhodný

Člověk, který má vztah k bibli, umí pracovat s počítačem, např. používat klávesové zkratky, ukládat a třídit soubory. Má dostatek volného času například je v invalidním důchodu. Zvládne vydržet u počítače několik hodin, aby dokončil jednu knihu za ten aktuální den, kdy se pustil do práce. Má připojení k internetu.

Co bude hlavní činností sběrače dat

Sběračů dat může být více, aby se práce rozdělila mezi více lidí.

1) První oblast činnosti spočívá v přípravě. Příprava probíhá následovně:

Sběrač dat zkopíruje odkaz na stránku v angličtině, vloží ho do okna překladače. Klikne na odkaz. Otevře se stránka s přeloženým textem.

Příklad anglického textu:

"Divorce

19 When Jesus had finished saying these things, he left Galilee and went into the region of Judea to the other side of the Jordan. Large crowds followed him, and he healed them there."

Přeložený text:

"Rozvod

19  Když to Ježíš dořekl, odešel z Galileje a odešel do judské oblasti na druhý břeh Jordánu. Šly za ním velké zástupy a on je tam uzdravoval."

Tento text byl přeložen automaticky a musí se jen uložit do souboru a předat dále ke zpracování na textovou analýzu.

Sběrač dat by měl by být schopen pracovat minimálně dva dny v týdnu. Analýzu celé bible by bylo dobré zvládnout do roka, pokud budou dva sběrači dat, tak zvládneme do roka nasbírat takové množství, které potřebujeme pro základní funkce programu.

Jaké pomůcky budete potřebovat

Sběrač dat dá se použít chytrý telefon, lepší ale může být používat notebook nebo PC a monitor.

Operační paměť 4 až 8GB RAM pokud používáte prohlížeč Firefox. Za sebe mohu říct že používám starý notebook zn. Toshiba z roku 2009 a 4 GB RAM a stačí to na základní úkony, které potřebuji udělat. Podotýkám však, že toto je na systému Linux Mint 32.1 v odlehčeném prostředí xFce. Modernější počítače už běžně využívají 8 GB RAM operační paměti. Je možné, že s menším množstvím paměti vám prohlížeč pojede hůře.

Programátor programátor musí sám vědět jaké pomůcky používat. Já sám umím dělat jen v Delphi 7 základní věci a přecházím na FreePascal, kde se teprve učím.

Webmaster. V případě, že se rozhodneme vyvíjet webovou stránku, pravděpodobně nebudu moc umět s vývojem pomoci, maximálně mohu pomoct s webmasteringem.

Jaké dovednosti potřebujete

Sběrač dat je ta nejsnadnější práce jakou znám, ale vyžaduje technické schopnosti.

Sběrač dat pomůže s překladem z angličtiny do češtiny.

Sběrač dat dělá analýzu pomocí programu.

Sběrač dat zadává písemné úkoly, zkopíruje a vloží instrukci, zkopíruje a vloží text, a pak jen čeká na výsledek, který pak překopíruje do souboru.

Sběrač dat se potřebuje naučit jak zabalit textové soubory do archivu, aby je bylo možné odeslat emailem. Neměl by posílat jednotlivé knihy (txt soubory) ale hotovou práci, výsledky analýzy pro celou bibli.

Zvládne jednoduchou konfiguraci rozhraní webové stránky, psaní na klávesnici pokud možno všemi deseti nebo aspoň šesti prsty rychleji. Ovládání emailu. Bude třeba občasná komunikace mezi námi. Ukládání dat a hlavně pojmenovávání souborů a jejich třídění. Například každá kniha bude mít svou složku s číslem a jménem: př. "00 Genesis", "01 Exodus" atd. V této složce budou soubory .txt s názvy kapitol od 00 až do poslední kapitoly. Žalmy by měly mít více kapitol proto tříciferné číslo pro žalmy. Před zkopírováním textu do souboru je třeba zkontrolovat jeho logickou validitu. například zda poslední řádek opravdu představuje poslední verš v dané kapitole.

Programátor

Buď ovládá program ve kterém píše svůj zdrojový kód. Freepascal by byl velkou výhodou, protože v tom případě budu moci váš kód spustit na svém PC a ověřit.

Mohu na svém PC také lokálně otestovat chod webové stránky (localhost).

Spolupráce

Budeme spolupracovat na vývoji nových funkcionalit pro program v češtině.

Start

Než bude moci projekt začít, je třeba sehnat také programátora. Pokud programátora neseženeme, nemuselo by se mi podařit naplnit hlavní cíl jen shromáždit data, které i tak by mohli být užitečné pro jiné vývojáře, pokud by chtěli pracovat na českém programu. Pokud sběrač dat bude rozumět své práci a svým úkolům a bude už zasvěcen a zaškolen, můžeme odstartovat. Zaškolení bude pravděpodobně trvat měsíc nebo déle, dle technických schopností sběrače dat.

Comments

Popular Posts